Hatha Yoga

Judith Bak

De term Hatha komt uit het Sanskriet en bestaat uit Ha (zon, mannelijke energie, actief, warm, yang, licht, dag) en Tha (maan, vrouwelijke energie, passief / ontvankelijk, koud, yin, donker, nacht).

Bij Hatha Yoga gaat het om het verkrijgen van evenwicht tussen deze twee: Actieve houdingen/ bewegingen worden afgewisseld met passieve houdingen of momenten van rust en overgave. Zo worden de linker- en rechter hersenhelft in balans gebracht en ontstaat evenwicht in lichaam en geest.

De yogales bestaat uit Asana’s (houdingen) die op het ritme van de adem deels dynamisch maar vooral statisch worden uitgevoerd, en Pranayama (ademoefeningen). Dit gebeurt met concentratie, waardoor je bewustzijn brengt naar bepaalde plaatsen in het lichaam. Door aandachtig te voelen wat een oefening met je doet, leer je je eigen mogelijkheden en beperkingen te verkennen en te respecteren. Spanningen worden losgelaten en je komt tot rust.

Mediteren is een belangrijk onderdeel van de les. Bij meditatie gaat het om het zicht krijgen op en het loslaten van je gedachten, ideeën, vooroordelen, verlangens en angsten. Er zijn verschillende meditatietechnieken, met als doel de oneindige stroom van gedachtespinsels tot rust te brengen. Het leegmaken van de geest d.m.v. focus en concentratie is voor veel mensen erg moeilijk en misschien wel het belangrijkste aspect van mediteren.

Iedere yogales is weer anders van opbouw, er wordt veel variatie en verdieping in de uitvoering van de yogahoudingen en ademoefeningen aangeboden. Wel sluiten we iedere keer, liggend op een mat, af met een ontspanningsoefening, waarbij we geregeld gebruik maken van visualisaties.

Informatie

Lestijden: Maandagavond (19u15 en 20u30)
Vrijdagochtend (9u15 en 10u30)
Docent: Judith Bak
Mail: cjbak@outlook.com
Telefoon: 074-2674380
Website: www.hathayogahengelo.nl